Kansainvälisiä haasteita

Finanssialan yritysten, pankkien ja vakuutusyhtiöiden toiminta on hyvin kansainvälistä, sillä rahoitus- ja vakuutusmarkkinat ovat globaalit. Yhä useammat alan yritykset ovat monikansallisia. Monet suomalaiset yritykset tekevät kansainvälistä yhteistyötä, lisäksi ulkomaisilla finanssialan yrityksillä on toimintaa Suomessa.

Kansainväliset tehtävät ovatkin monelle finanssialalla työskentelevälle arkipäivää. Niitä voi tehdä Suomesta käsin tai vaihtoehtoisesti voi hakeutua ulkomaille töihin esimerkiksi monikansallisiin yrityksiin.

Finanssialalla onkin tarvetta kielitaitoisille, kansainvälistä kokemusta omaaville osaajille, joilla on vuorovaikutustaitoja ja eri maiden kulttuurien ymmärtämystä.

Kielitaito kovassa kurssissa

Finanssialalla arvostetaan alan kansainvälisyyden vuoksi hyvää kielitaitoa. Alan yrityksillä on paljon yhteistyötä erityisesti Pohjoismaissa ja Euroopassa. Työkielistä tärkeimmät ovat englanti, ruotsi ja venäjä.

Suomalaisissa finanssialan yrityksissä tarvitaan erityisesti englannin ja ruotsin osaajia. Rekrytoinnissa molempien kielten osaamista arvostetaan lähes yhtä paljon. Englannin taitoa painottaa rekrytointikriteerinä 90 prosenttia ja ruotsin taitoa 85 prosenttia Finanssiala ry:n jäsenyhtiöistä.

Kolmanneksi tärkeimpänä vieraana kielenä pidetään venäjää, jonka merkitys myös kasvaa jatkuvasti. Sen merkitystä rekrytointikriteerinä painottaa 15 prosenttia yhtiöistä. Myös saksan, ranskan ja espanjan osaajille on alalla kysyntää.